OMSLAGPUNT METING

Omslagpunt meting – Om efficiënt en effectief te kunnen trainen is het noodzakelijk te weten wat de juiste tempo’s zijn die je moet lopen en in welke hartslagzones. Elke keer dezelfde snelheid en afstand geeft geen prikkels om te verbeteren. Variatie is hierbij de sleutel. Het is daarom belangrijk te weten wat je hartslag is bij de aerobe en anaerobe drempels. Tijdens het hardlopen boven de aerobe drempel(2mmol) maakt je lichaam lactaat (melkzuur) aan wat ook meteen wordt afgebroken. Hoe harder je loopt, hoe meer lactaat wordt aangemaakt. Stijgt het lactaatniveau boven een bepaald niveau (anaerobe drempel AND 4mmol), dan loop je spreekwoordelijk in de verzuring. Je lichaam kan het lactaat dan niet meer voldoende afbreken. Als langeafstandsloper train je meestal onder deze drempel, die overigens heel persoonlijk is.

BEPALING ANAEROBE DREMPEL

De AND kan op verschillende manieren worden bepaald. Een betrouwbare manier is lactaatmeting waarbij het lactaatniveau in het bloed wordt gemeten. Hierbij wordt tijdens de test steeds een druppeltje bloed uit de vinger genomen. De nadelen van deze meting zijn dat de meting niet continu is en dat de atleet elke 3 minuten even stil moet staan om bloed af te nemen. Een andere methode is de VIAD (vermoedelijke individuele anaerobe drempel) test maar zoals de naam al zegt is deze methode niet 100% betrouwbaar.

HUMON HEX THRESHOLD TEST

Tegenwoordig is er een moderne, betrouwbare methode waarbij bloed afnemen niet meer nodig is. De Humon Hex threshold test maakt gebruik van een sensor, die op het bovenbeen van de atleet wordt geplaatst. Dit apparaatje meet continu de SMO2, oftewel het zuurstofgehalte in de spier, met behulp van licht. Zuurstofrijk bloed is immers helder rood, terwijl zuurstofarm bloed donkerrood kleurt. De atleet hoeft niet stil te staan en prikken is overbodig.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meting met NIRS (Near Infrared Spectrum) net zo betrouwbaar is als de ouderwetse lactaatmeting maar de voordelen heeft dat het een continu meting(real time) is en dat er geen bloedsamples hoeven te worden genomen (non-intrusive). Zie hier een artikel over de relatie tussen Spier oxigenatie en bloedlactaat. Daarnaast is er vergelijkend onderzoek gedaan naar de verschillende sensors die worden gebruikt in de NIRS markt: Bij de conclusie staat: “the Humon Beta shows a good accuracy in predicting the lactate threshold level“.

Humon Hex

TEST PROCEDURE

De omslagpunt meting wordt afgenomen op een loopband, waarop de snelheid nauwkeurig kan worden ingesteld en factoren zoals temperatuur, helling en ondergrond constant zijn. De sensor wordt met een band op het bovenbeen geplaatst zodat er geen daglicht bij kan komen. De atleet moet daarnaast een hartslagsensor (band) dragen om de hartslag tijdens de test nauwkeurig te kunnen bepalen. Je kunt hiervoor je eigen hartslagband gebruiken (polsmeting is niet nauwkeurig genoeg), zolang deze bluetooth ondersteunt. Als je die niet hebt dan wordt daarin voorzien.

Om de gegevens te kunnen bekijken wordt een smartphone app gebruikt, die verbonden is met de sensor, evenals de hartslagband. Tijdens de test loop je een aantal blokken van 3 minuten. In de praktijk duurt de test een half uur tot drie kwartier. Die blokken zijn oplopend in tempo. beginnend met wandelen. De atleet loopt op een gegeven moment zo hard dat hij of zij het niet meer kan volhouden. Na de test worden de gegevens gesynchroniseerd met de app en kan de anaerobe drempel worden uitgelezen.

KOSTEN

Tot nu toe is deze test met succes bij meer dan 200 atleten uitgevoerd. De test vindt plaats op vrijdag bij Fitland XXL in Goes. De kosten bedragen €40.00 incl. gebruik loopband. Indien gewenst krijg je gratis een trainingsschema voor 3 maanden afgestemd op jouw persoonlijke doelen en mogelijkheden. AV’56 leden krijgen 20% korting.

BEDRIJFSGEGEVENS

Bedrijfsnaam: Zeeland Running
Adres: Johnsonlaan 46 Goes (geen bezoekadres)
K.v.K. 57701326

CONTACT

06-41841118

DISCLAIMER: NIETS OP DEZE WEBSITE MAG WORDEN GEKOPIEERD VOOR COMMERCIEEL GEBRUIK ZONDER DE TOESTEMMING VAN ZEELAND RUNNING