OMSLAGPUNT TEST

Om efficiënt en effectief te kunnen trainen is het noodzakelijk te weten wat de juiste tempo’s zijn die je moet lopen en in welke hartslagzones. Elke keer dezelfde snelheid en afstand geeft geen prikkels om te verbeteren. Variatie is hierbij de sleutel. Het is daarom belangrijk te weten wat je hartslag is bij de aerobe en anaerobe drempels. Tijdens het hardlopen boven de aerobe drempel(2mmol) maakt je lichaam lactaat (melkzuur) aan wat ook meteen wordt afgebroken. Hoe harder je loopt, hoe meer lactaat wordt aangemaakt. Stijgt het lactaatniveau boven een bepaald niveau (anaerobe drempel AND 4mmol), dan loop je in de verzuring. Je lichaam kan het lactaat dan niet meer voldoende afbreken. Als langeafstandsloper train je meestal onder deze drempel, die overigens heel persoonlijk is. De AND kan op verschillende manieren worden bepaald. Een betrouwbare meting is de lactaattest waarbij het lactaatniveau in het bloed wordt gemeten. Hierbij wordt tijdens de test steeds een druppeltje bloed uit de vinger genomen. De meting is niet continu en vereist dat de atleet elke 3 minuten even stil staat om bloed af te nemen, Tegenwoordig is er een moderne, betrouwbare methode waarbij bloed afnemen niet meer nodig is. De Humon Hex threshold test maakt gebruik van een sensor, die op het bovenbeen van de atleet wordt geplaatst. Dit apparaatje meet naast het hemoglobine niveau de SMO2, oftewel het zuurstofgehalte in het bloed, met behulp van licht. Zuurstofrijk bloed is immers helder rood, terwijl zuurstofarm bloed donkerrood kleurt.

TEST PROCEDURE

De Humon Hex threshold test wordt afgenomen op een loopband, waarop de snelheid nauwkeurig kan worden ingesteld en factoren zoals temperatuur, helling en ondergrond constant zijn. De sensor wordt met een band op het bovenbeen geplaatst zodat er geen daglicht bij kan komen. De atleet moet daarnaast een hartslagsensor (band) dragen om de hartslag tijdens de test nauwkeurig te kunnen bepalen. Je kunt hiervoor je eigen hartslagband gebruiken (polsmeting is niet nauwkeurig genoeg), zolang deze bluetooth ondersteunt. Als je die niet hebt dan wordt daarin voorzien.

Om de gegevens te kunnen bekijken wordt een smartphone app gebruikt, die verbonden is met de sensor, evenals de hartslagband. Tijdens de test loop je een aantal blokken van 3 minuten. In de praktijk duurt de test een half uur tot drie kwartier. Die blokken zijn oplopend in tempo. beginnend met wandelen. De atleet loopt op een gegeven moment zo hard dat hij of zij het niet meer kan volhouden. Na de test worden de gegevens gesynchroniseerd met de app en kan de anaerobe drempel worden uitgelezen.

KOSTEN

Deze test vindt plaats bij Fitland XXL in Goes óf bij Koole Sport Lab in Middelburg. De kosten bedragen €40.00 incl. gebruik loopband. AV’56 leden betalen €25.00

BEDRIJFSGEGEVENS

Bedrijfsnaam: Zeeland Running
Adres: Johnsonlaan 46 Goes (geen bezoekadres)
K.v.K. 57701326

CONTACT

06-41841118